HK vs Mainland China [Dutch]

Bus ladingen vol cultuurverschil.

Ze komen met luxe busjes de grens over… zwangere Chinese vrouwen die hun kind in Hong Kong ter wereld willen brengen voor een Hong Kong ID.

Dit is een van de vele voorbeelden die toont dat er nog een wereld van verschil is tussen de voormalige Britse kolonie Hong Kong en het vaste land van China. De afgelopen weken lijken de spanningen hieromtrent zelfs toe te nemen. Vooral via de sociale netwerken wordt er veel ongenoegen geuit.

In 2012 is het 15 jaar geleden dat Hong Kong is herenigd met het moederland China. De voorlopige afspraak is dat Hong Kong de komende vijftig jaar een Special Administrative Region blijft. Dit om Hong Kong te beschermen tegen drommen vastelanders die maar al te graag gebruik zouden willen maken van de goede fasciliteiten en vrijheden die Hong Kong de bieden heeft. Er geldt dan ook een strikt visa-beleid voor vastelanders. Zij kunnen niet zomaar voor weken achtereen in HK verblijven, visa’s zijn meestal maar voor 4 of 5 dagen geldig.

In 2003 kwam de SARS epedimie en in 2008 de crisis, in beide gevallen bood Beijing de helpende hand, eerst door het mogelijk te maken dat vasteland Chinezen vastgoed mochten kopen in HK en later door het versoepelen van de visa regels zodat vasteland Chinezen en masse geld konden uitgeven in het gehavende Hong Kong. Die kans lieten de vastelanders niet lopen: Kowloon en Hong Kong worden momenteel overspoeld door toeristen uit heel China.

Deze touristen zijn grofweg in te delen in 3 groepen. De Jan Modaal toerist’ die zijn ogen uitkijkt, koopt en foto’s maakt maar ook schreeuwt, spuugt en eet in de metro. Een doorn in het oog van de “keurige” Hong Konger. De tweede groep toeristen is hier met een dubbele agenda. Ze komen vaak met zwart geld, luxe-producten inkopen voor verkoop in China in verband met de soms 60% luxebelasting daar. Of het tripje Hong Kong wordt aangegrepen om een kind op de wereld zetten zodat het een Hong Kong paspoort krijgt. De derde groep bestaat uit Nieuwe Rijken die hier komen investeren en er voor zorgen dat de vastgoedprijzen zo extreem stijgen, dat de gewone Hong Kong Chinees zijn biezen moet pakken.

In januari werd bij de Dolce & Gabana (D&G) winkel een Hong Konger hardhandig te verstaan gegeven dat het niet was toegestaan foto van de winkelgevel te maken; “alleen vasteland Chinezen mogen dat” riep de bewaker van het pand. Dit schoot bij vele Netizen (de HK internet citizens) in het verkeerde keelgat. Dankzij Facebook berichten stonden er al snel meer dan 5000 protesterende Hong Kongers op de stoep van D&G. De verontwaardiging was groot, mochten lokale mensen in hun eigen stad al geen foto’s meer maken? Alleen omdat vasteland Chinezen bij de bewaker klagen dat ze niet op de foto willen om herkenning in het “eigen land” te voorkomen waar de vraag dan zal komen: “hoe komt deze persoon aan het geld om daar te kopen?”

De werkdruk op de kraamafdelingen van publieke ziekenhuizen is de afgelopen jaren explosief gestegen. In 2011 alleen al, hebben 40.000 zwangere vasteland vrouwen hun kind ter wereld gebracht in Hong Kong, via georganiseerde kanalen en luxe busjes het land in komend. Dat zijn er bijna 110 per dag.

Door de speculaties van de nieuwe rijken vaste land Chinezen in de particuliere vastgoedsector rijzen de huizenprijzen de pan uit. Jan Modaal steeds verder van het centrum van de stad verdreven wordt om betaalbare woonruimte te vinden. Met deze speculaties en de groeiende toeristenstroom zorgen (retail) projectontwikkelaars ervoor dat retail middenstanders huurverhogingen moeten verwerken die niet mals zijn. Veel winkels die soms al decennia lang in een straat zitten, worden daardoor gedwongen hun deuren te sluiten, want heropenen in een buitenwijk is voor hun klanten geen optie. Dit zorgt er weer voor dat de leefbaarheid van complete wijken onder druk staat.

Het internet wordt overspoeld met foto’s en filmpjes van vasteland Chinezen die een “nummer 2” doen midden op straat, die eten in de metro, niet in de rij gaan staan voor kassa’s of ingang, luiers verschonen op tafel van een fastfood restaurant, etc… Ze hebben van de HKers een bijnaam gekregen: de sprinkhanen, een Bijbelse verwijzing die boekdelen spreekt. En dat terwijl in Beijing een Chinese prominente professor Hong Kongers honden heeft genoemd.

Het is het resultaat van een groeiend land waar persvrijheid schaars is en de bevolking wel moet dringen voor de bus, anders komen ze er nooit in. Ze weten niet anders, ze zijn zo opgegroeid en in een land van 1,3 biljoen mensen waar tot voor kort (eind 2011) de meeste mensen nog op het platteland woonden.

Het is zeer interessant als buitenstaander om deze cultuur clash te observeren, alles draaid om referentie kaders, want de gemiddelde Hong Kong Chinees zal in Europa ook als ongemanierd bestempeld worden.

Sources

http://globalvoicesonline.org/2012/01/24/hong-kong-rethinks-its-relationship-with-mainland-china

A Facebook post https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150518940416121&set=a.61210246120.69769.700986120&type=1&theater

Now in Video with sound and English subs: http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203920204577193013612406588.html

The SCMP on the birth issue: http://topics.scmp.com/news/hk-news-watch/article/Hospitals-may-ban-mainland-mothers

HK netizens buy full page ad on Apple Daily to express anger towards mainland pregnant women. http://pic.twitter.com/Im0sRTgP

Tiamen Square referentie naar de busjes met zwangere vrouwen en sprinkhanen

Street release: http://www.liveleak.com/view?i=2c9_1328304616

Comments are closed.